Genoveška focaccia ali “fugässa”, kot so jo imenovali stari Italijani (“fugässa”), je tisti čudovit, slan, poseben kos kruha, ki ga lahko vedno ješ, 24 ur na dan, za zajtrk, v mleku, kavi ali kapučinu, sredi jutra, popoldne kot prigrizek, ob aperitivu. Vseeno naj dodam, da je kulinarika iz Genove zelo zapletena, povezana s kmetijstvom in strmim ozemljem, ki nedvomno povzroča težave, ampak ravno zato je ta kuhinja genialna v svoji preprostosti. Če boste kdaj šle v Genovo in si ne boste privoščile focaccie, no, potem je kot ne bi nikoli šle.
Fügassa je na prvi pogled preprost kvašen izdelek, po mnenju nekaterih zgolj zdrobljen kruh, prekrit z oljem in soljo, medtem ko večina strokovnjakov pravi, da je focaccia dobesedno gastronomski oksimoron. V barvi jantarja in zlata, debeline, ki naj ne bi nikoli presegla 2 centimetrov, je genovska focaccia znotraj mehka, na robovih in zunaj pa hrustljava. Slana, vlažna, dobro naoljena, ne da bi bila mastna in neverjetno lahka, je najbolj čudovita prav takrat, ko se na njej nahajajo zrna grobe soli. To je pravzaprav njen veliki finale, da ji dodate grobo sol in tako prijetno požgečkate svoje brbončice.
Kaj potrebujete
- 400 g bele moke 00
- 250 g pšenične moke
- 335 g vode na sobni temperaturi
- 14 g soli
- 10 g ječmenovega sladu
- 18 g pivskega kvasa
- 30 g olivnega olja
- Za mazanje ponve: 60 g olivnega olja
- Za slanico: 10 g soli in 200 g vode
Priprava
V skledi združite obe moki, dodajte 2/3 vode in začnite gnesti. Počasi dodajte ječmenov slad in ekstra deviško oljčno olje. V preostali vodi raztopite pivski kvas, ga vključite v testo in nato dodajte sol. Pustite, da testo počiva 30 minut, nato ga razdelite na dva hlebčka in oblikujte dva pravokotnika. Testo, pokrito s krpo, pustite počivati še pol ure, nato ga razvaljajte z valjarjem in ponev namažite z oljem, testo razporedite od sredine proti robovom. Testu dodajte olje in slanico ter naredite luknje. Pustite počivati še 30/40 minut. Pecite pri 230 stopinjah 14-15 minut.
Za piko na i dodajte še malo olivnega olja in rožmarin. Sporočite, če je uspela!
2 Comments
Biser italijanske kulinarike. Sama jo vedno delam po tem receptu:
https://ricette.giallozafferano.it/Focaccia.html
in je naravnost božanska!!!!!
Grem takoj pogledat! Hvala!