Hmmm, kako zna vse dišati! Veste, kaj mi je najbolj všeč, ko se te dni sprehajamo po Trstu? Vonj po sladkorju in vaniliji, palačinkah in pecivu, zato se vrtim okoli stojnic kot mala punčka in samo čakam, da mi Sofia reče: “Jaz bi palačinke!” Tako imam izgovor, da pojem eno tudi sama! Ne, nisem na dieti, a saj veste, kako je s tem, človek se včasih prav težko ustavi. Zelo sem uživala tudi v Ljubljani, v kultni slaščičarni Lolita, kjer so me prav razvajali, sploh z odličnimi medenjaki, ki so hkrati tudi prava paša za oči … Naj bi viseli na jelki, a najbrž se marsikdo strinja, da so neverjetno originalen okrasek povsod. Zraven sodi kozarec penine, včasih kava ali čaj, odvisno od razpoloženja. Če pa je vse skupaj zelo elegantno predstavljeno in servirano, potem toliko bolje!

Foto: Zen za Steklarna Rogaška
Foto: Zen za Steklarna Rogaška

Te dni najlažje spečemo piškote, kar se mi zdi super, če imamo doma otroke, saj se ob tem prijetno zabavamo, kuhinja bo noro dišala, povrh vsega je peka zelo sprostitvena in blagodejno vpliva na vse čute. Res ni nujno, da ustvarimo nekaj zelo kompliciranega, ker so preproste stvari v resnici najlepše. Lotite se predvsem z nasmehom in dodajte veliko sladkorja v prahu, da bo vse še bolj magično kot posuto s snegom. Osebno imam najraje vanilijeve piškote, maslene in preproste, a tukaj je recept za čokoladne, ki jih otroci običajno obožujejo; moj nasvet: zamenjate temno čokolado za mlečno.

Piškoti s čokolado

Sestavine:

360 gPšenična bela moka
1 čajna žličkaSoda bikarbona
1 čajna žličkaPecilni prašek
1 čajna žličkaSol
220 gMaslo
200 gSladkor – beli
220 gSladkor – rjavi
 Vanilijeva palčka
2 kosaJajce – kokošje
350 gČokolada – temna

V posodi zmešamo moko, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol. Penasto stepemo razmehčano maslo, sladkor in rjavi sladkor. Dodamo še vanilijo in jajci. K masleni masi vmešamo mešanico z moko. Čokolado narežemo na koščke in jo vmešamo v testo. Iz mase oblikujemo kroglice in jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Med kroglicami pustimo dovolj prostora. Piškotke pečemo 8-10 minut na 190° C. Pazimo, da jih ne pečemo predolgo. Najboljše je, če jih iz pečice vzamemo takoj, ko začnejo dobivati rjavo barvo. Na pekaču jih pustimo še 2 minuti, nato pa jih prestavimo na mrežico, da se lepo ohladijo.

Foto: Zen za Steklarna Rogaška
Foto: Zen za Steklarna Rogaška

Medenjaki

Sestavine:

150 gMargarina
150 gSladkor – v prahu
2 kosaJajce – kokošje
500 gPšenična bela moka
1 žlicaKakav v prahu
150 gMedu
1 žličkaSoda bikarbona
1 kosVanilijev sladkor
 1 žličkaCimet
 1 žličkaIngver
 1 žličkaKlinčki

Margarino in sladkor penasto umešamo. Dodamo jajci, moko, kakav, med, malo sode bikarbone, vanili sladkor, cimet, ingver in mlete klinčke. Vse skupaj zmešamo v gladko maso. Z ravnim nastavkom na testomatu nabrizgamo majhne kepice na papir za peko. Pečemo 7 min na 185° C.

Pomarančni piškoti

Sestavine:

230 gSladkor – beli
1 kosVanilijev sladkor
190 gMargarina
1 kosJajce – kokošje
2 žliciSvež pomarančni sok
380 gPšenična bela moka
0,5 čajne žličkeSoda bikarbona
0,5 čajne žličkeSol
2 čajni žličkiCimet

V posodi zmešamo 180 g sladkorja, vanilijev sladkor, margarino, jajce in pomarančni sok. Dodamo še moko, sodo bikarbono in sol. Vse skupaj dobro zgnetemo, da dobimo gladko testo. V drugi posodi zmešamo preostali sladkor in cimet. Iz testa oblikujemo kroglice, ter jih povaljamo v sladkorju s cimetom. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Kroglice nato sploščimo s kozarcem in pečemo 15 minut na 180° C.

Zvezdice

Sestavine:

150gMaslo
50gSladkor – beli
50gSladkor – rjavi
1 žlicaMed
1 kosJajce – kokošje
200gPšenična bela moka
 Pecilni prašek
50gOrehi
50gLešniki
 Vanilijev sladkor
1 žlicaRum
 Cimet
 Marmelada
50gČokolada – bela
50gČokolada – temna

V posodi penasto zmešamo maslo, sladkor, rjavi sladkor, med in jajce. Dodamo moko, pecilni prašek, mlete orehe, mlete lešnike, vanilijev sladkor, rum in cimet. Zgnetemo krhko testo in ga za 1 uro shranimo v hladilnik. Testo razvaljamo in iz njega z modelčki izrežemo zvezdice. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 10 minut na 180° C. Počakamo, da se zvezdice ohladijo, nato jih premažemo z marelično marmelado in po dve stisnemo skupaj. Belo in temno čokolado stopimo nad soparo in z njima okrasimo zvezdice.

Da bo vse skupaj toliko bolj svečano in elegantno, imejte občutek za krožnike in posode, ki bodo nežno objemale slastne sladice. Steklarna Rogaška vam v tem smislu ponuja res čudovit izbor pripomočkov, ki so za vedno. In do 20. decembra je tukaj 10 % popust s kodo LORELLA10.

Komentiraj