Hladna babičina torta, ali sploh obstaja kaj boljšega in sladkega za to toplo poletje? Danes vam predlagam reinterpretacijo odlične klasike, vendar v poletnem ključu, kot nalašč za tiste, ki z visokimi temperaturami ne marate prižgati pečice in imate raje hitrejšo rešitev. Lahko pa gre tudi za to, da na dopustu nimate ali pa imate preprosto raje enostavnejšo alternativo! Torta je okusna, sveža in pripravljena s pomočjo nekaj zelo dostopnih sestavin ter brez pretiranega truda. Za pripravo sem uporabila osnovo iz zdrobljenih piškotov in masla, nadev pa je limonina krema, ki se ne razcedi in je “topljive” konsistence. Z le nekaj sestavinami boste na mizo prinesle preprosto, svežo in lahkotno sladico … navdušile boste vse – in tudi sebe!
Sestavine za hladno babičino torto premera 20 cm
300 g suhih piškotov (jaz sem uporabila italijanske Grancereale) in 150 g masla. Za nadev: 500 ml polnomastnega ali delno posnetega mleka, 4 srednje veliki rumenjaki, 110 g rjavega sladkorja, 40 g koruznega škroba, lupina dveh limon
Kako pripraviti babičino torto brez peke
- Limonino kremo pripravimo tako, da v skledo dodamo rjav sladkor in presejan koruzni škrob ter ju zmešamo.
- Dodamo rumenjake in z ročno metlico mešamo toliko časa, da zmes postane svetla in puhasta.
- Medtem zavremo mleko z naribano limonino lupinico.
- Ko mleko zavre, ga prelijemo čez jajčno mešanico in ga precedimo s cedilom.
- Vse skupaj vrnemo na ogenj in mešamo toliko časa, da se krema zgosti.
- Odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
- V mešalniku dodamo piškote skupaj z maslom, jih sekljamo nekaj sekund, da zmes postane drobtinasta in maslena. Konsistenca bo odvisna od piškotkov, ki jih boste uporabili, odvisno od tega, kaj boste dobili, dodajte še malo masla in malo mleka – to so stvari, ki jih delamo po občutku, ženske to znamo! Če nimate mešalnika, lahko to storite tudi ročno, tako da piškote dodate v vrečko za živila in sesekljate z valjarjem. Zmešajte jih v skledi s stopljenim maslom.
- Vzamemo servirni krožnik, dodamo obroč in vlijemo polovico piškotne podlage, dobro pritisnemo s pomočjo žlice ter stisnemo podlago in robove. Če obroča za torte nimate, uporabite krog pekača s premerom 20 cm.
- Vzemite limonino kremo, ki se je medtem ohladila, jo z metlico razredčite z malo mleka ali limone, da postane spet mehka. Vlijte jo na sredino čez biskvitno zmes, robove pa pustite proste.
- Z lopatko dobro poravnamo in po celotni površini prekrijemo s preostalimi nadrobljenimi piškoti. Če so vam všeč pinjole, jih lahko mirno dodate.
- Torto postavimo v hladilnik in pustimo počivati vsaj 4 ure. Bolj ko počiva, boljša bo!
- Pred serviranjem dodajte sladkor v prahu
In sporočite, če je uspela!