Danes je sol postala temeljni artikel indijskega izvoza, ki lahko da poseben pečat mednarodni gastronomiji s svojimi zelo iskanimi kristali iz slanega jezera Sambhar v Rajasthanu, 80 kilometrov od Jaipurja, slavnega rožnatega mesta. Sol je v resnici zelo koncentriran bel prah in le ščepec zadostuje za vrhunec okusa. Že nekaj let je zelo priljubljena tudi himalajska rožnata sol, pridobljena iz rudnika Khewra v Pakistanu. Iz istega kamnoloma kamene soli prihaja tudi večina naših solnih kamnov, ki pripeljejo do popolnosti zrezkov in hkrati dodajo okus. S podceline prihaja tudi črna sol, imenovana Kala Namak, bogata z železom in žveplom, ki ima enak okus kot trdo kuhano jajce. Tako zelo, da jo imenujejo tudi “veganska sol”: spominja na omleto, a brez občutka krivde zaradi kokoši.
Vsekakor ima sol v sebi tudi nekaj magičnega
V resnici se v zgodovini te pomožne snovi nenehno mešata materialna uporabnost in simbolna vrednost. Do te mere, da je v Italiji v šestnajstem stoletju, v polnem lovu na čarovnice, inkvizicija menila, da je neokusno kuhanje zanesljiv znak čarovništva. Pričanje moža, nezadovoljnega z zakonskim jedilnikom, je bilo dovolj in žena je šla na sojenje. Mnoge ženske so bile nepismene in zanje je bilo obupno početje braniti se pred inkvizitorjevim latinorumom. Zato so, prestrašene do konca, naposled izjavile, kar so sodniki želeli slišati: da so sodelovale na sabatih, nočnih srečanjih čarovnic. Tako so bile revne deklice prisiljene priznati, da so se povzpele na metle in koze, da bi se zabavale, plesale in imele spolne odnose. Najbolj znan sabat v Evropi je bil tisti, ki je potekal pod beneventskim orehom.
To starodavno prepričanje je navdihnilo družino Alberti iz Beneventa, ko je leta 1860 izumila liker Strega. Recitiranje čarobne formule:
Nad zrakom, pod vetrom, ves beneventski oreh!
Adepti so se znašli s čarovnijo projicirani sredi popolne kulinarične orgije z neomejenim okusnim menijem. Ker se je požrta hrana čarobno obnovila na krožniku. Najljubša jed je bilo, ni treba posebej poudarjati, meso, redka dobrina za kmečke žene. Edina pomanjkljivost vsega tega je bila popolna odsotnost soli v jedeh. S to oteževalno okoliščino, da če bi si kdo upal vprašati, bi bilo zabave v hipu konec. In udeleženci bi se znašli goli daleč od doma. Skratka, čarovnice ne prenašajo soli. Ni naključje, da je beli kristal veljal za zdravilo proti zlemu očesu in urokom. Tako zelo, da so v kmečki Italiji metlo in skledo s soljo iz previdnosti postavili pred vrata hiše, saj so verjeli, da bodo leteče vešče, namesto da bi prišle in povzročile škodo, začele šteti nitke in zrna, na koncu izgubile pojem o času. Tako bi, presenečene nad zoro, pobegnile.
Danes sol nima dobrega slovesa, vendar …
Zdravniki in nutricionisti priporočajo uživanje v nano odmerkih. Čim manj, tem bolje. A vseeno je prav sol tista, ki ima sposobnost očistiti dom od slabih energij. Potrebujete kozarec, vodo, sol in beli kis. V kozarec dodajte nekaj čiste vode, nato solite in dodajte kis. Mešanico lahko postavite v prostor, kjer ne bo vidna, najbolje v prostor, kjer sprejemate goste. Po nekaj urah opazujte mešanico. Ali se je nivo vode znižal ali dvignil? Se vam voda zdi motna? Ko mine cel dan, si oglejte, kako se vam zdi energija sobe. Negativne energije bi morale biti nevtralizirane. Če ne, lahko izpraznite kozarec, ga temeljito očistite in ponovite postopek, da ustvarite svežo mešanico.
Fizično in duhovno čiščenje s soljo
Vse uporabljene sestavine imajo dolgo zgodovino fizičnega in duhovnega čiščenja. V mnogih vzhodnih tradicijah se sol uporablja za odganjanje negativnih energij. V nekaterih neopaganskih tradicijah naj bi pustili posodo z belim kisom čez noč pred vrati in tako odgnali negativnost. Tako sol kot kis sproščata negativne ione, ki takoj pomagajo osvežiti in očistiti zrak.