Pesto vsebuje česen in ekstra deviško oljčno olje, ki preprečujeta bolezni srca in poskrbita za črevesje. Česen je protitumorski, antidepresiv in krepi imunski sistem. Pinjole so bogate z linolno kislino in vitaminom E, močnima antioksidantoma. Bazilika, ki najbolj odlikuje to omako, je rastlina arabskega izvora, ki se ponaša z nenavadnim botaničnim imenom: Ocimum basilicum, kar dobesedno pomeni kraljevsko zelišče. Bazilika je v začetku devetnajstega stoletja postala temeljna in značilna sestavina pesta. Že v srednjem veku je v Liguriji obstajala omaka, podobna pestu, narejena iz česna, olja, soli in kisa. To omako so uporabljali kot aromo in konzervans za meso, saj je njena intenzivna aroma odpravila neprijetne vonjave iz samega mesa. Takrat namreč še ni bilo hladilnikov.

Pinterest
Pinterest

Če sta česen in bazilika dve bistveni sestavini, so druge sestavine olivno olje, sol, pinjole, pa tudi parmezan in pecorino, sira, ki ju v veganskih receptih nadomestijo z drugimi sestavinami. Verjetno je najbolj značilen pesto tisti, imenovan alla genovese, ki ga pripravimo ročno v možnarju, sestavine pa zdrobimo z lesenim tolkačem. Pesto je energijsko zelo bogata omaka, saj vsebuje veliko lipidov, nekatere kakovostne, kot so mono- in polinenasičene iz oljčnega olja in pinjol, druge pa predvsem nasičene iz sirov. 100 g pesta zagotavlja približno 490 kcal, vendar z očitnimi razlikami glede na različne sestave. Beljakovine so prisotne v dobrih količinah, predvsem iz pinjol in sirov, medtem ko je ogljikovih hidratov povsem malo. Obstaja tudi dober odmerek vlaknin, približno 2,5 %.

Bio pesto basilico iz dm
Piščanec s pestom

Recept za vas: piščanec s pestom

Sem ljubiteljica dobrih testenin, a pesto gotovo ni omaka le zanje, ker je v kuhinji zelo uporabna, na različne načine, ki gredo od pizze do jajc, od mesa do bučk. Tokrat torej malo drugačen recept, z belim mesom. Piščanec s pestom je zelo okusna mesna jed, ki je narejena na enostaven in hiter način.

Sestavine

Potrebujete slednje (za 4 osebe):

  • 700 g piščanca
  • 150 ml belega vina
  • 8 žlic pesta
  • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 strok česna
  • sol in poper

Priprava

Za pripravo recepta začnite z rezanjem piščanca na srednje velike kose. Vzemite veliko ponev in na ekstra deviškem oljčnem olju prepražite česen, dokler ne začne rjaveti. Dodajte pesto, koščke piščanca, pokrijte s pokrovko in kuhajte približno 15 minut, meso pa občasno obračajte. Začinite s soljo, dodajte kanček popra, prelijte z belim vinom in nadaljujte s kuhanjem še 20 minut brez pokrova, meso pa vedno občasno obrnite. Ko je piščanec popolnoma pečen, odstranite česen in piščanca s pestom postrezite vročega!

Komentiraj