Raznolika hrana, pridigajo nutricionisti, je osnova zdrave in uravnotežene prehrane. Uživanje najrazličnejših živil je res bistvenega pomena, da našemu telesu zagotovimo vso količino hranilnih snovi, ki jih potrebuje za pravilno delovanje, in preprečimo, da bi se strupene snovi (konzervansi, barvila, gnojila, antibiotiki v mesu) kopičile v telesu in povzročale zastrupitev in neravnovesja.
A glede na to, da smo bitja navade, se pogosto zgodi, da vedno znova ponavljamo iste jedilnike: solate, testenine, riž, piščančje prsi in še kaj. Slavna sredozemska dieta ima na voljo veliko različnih zdravih živil, ki lahko obogatijo naše jedi, nam tako podarijo zdravje, dobro počutje in stalno energijo. Toda katere izbrati med številnimi znanimi superživili? In kako lahko koristijo našemu telesu, tudi koži ter posledično lepoti? Tukaj je 10 najbolj zdravih živil, pogosto spregledanih, ki hitro poskrbijo, da postanejo naši recepti bolj vabljivi in okusni ter nam podarijo vitalnost in sijaj.
Volčji plan
Ta stročnica, ki jo v državah južne Evrope grizljajo z aperitivom, zmanjšuje skoke krvnega sladkorja, zadržuje slab holesterol, pomaga uravnavati krvni tlak in krepi kosti zahvaljujoč vlakninam, omega-3 in 6 ter mineralov, kot so kalij, kalcij in fosfor. Je poceni superživilo, idealno za uživanje kot prigrizek med obroki.
Rdeča čebula
Rdeča čebula je turbo različica bele: poleg tega, da je koncentrat vitaminov in mineralov, kot so vitamini C, K in B12 ter kalcija, magnezija in kalija, vsebuje kvercetin, antioksidant, ki ščiti pred alergijami in srcem. Jejte jo surovo, da ne razredčite njenih lastnosti, pa tudi v solatah, kot je grška s paradižnikom in feta sirom.
Sardine
Vsebujejo Omega-3, nenasičene maščobe, ki povečajo “dober” holesterol in znižujejo raven trigliceridov, kar preprečuje bolezni, kot je ateroskleroza. A to še ni vse, ta mastna riba je med redkimi živili, ki vsebujejo vitamin D, ki sicer nastaja šele, ko smo izpostavljeni soncu. Če so sveže, jih uživajte pečene ali na žaru, kot na Portugalskem, kjer so priznana nacionalna hrana.
Kapre
Kapre so izjemen vir polifenolov in delujejo antioksidativno, kar upočasnjuje proces staranja celic in kože (gub), spodbujajo mikrocirkulacijo ter preprečujejo nastanek kapilar in težkih nog, delujejo diuretično in preprečujejo celulit. Skratka, so lepotna hrana, ki jo lahko dodate povsod.
Vodna kreša
Bogata z vitaminom C in minerali, kot so železo, kalcij, kalij, fosfor in jod, ima ta rastlina iz družine križnic, podobno kot cvetača, prebavne in razstrupljevalne čistilne lastnosti, se bori proti zastajanju vode in je naravni antibiotik. Vodno krešo, ki velja za aromatično zelišče, uživamo surovo in doda poseben pečat omakam, solatam ali sendvičem.
Sladki krompir
Sladki krompir (ali ameriški krompir), ki ga gojijo tudi v Sloveniji, ima visoko vsebnost flavonoidov, karotenoidov, vitamina C in vitamina A (ali retinola) z močnim antioksidativnim delovanjem, zaradi česar je pravo živilo proti staranju. Jejte ga kot navaden krompir, pečenega, kuhanega, v pireju, obvezno pa uživajte tudi lupino, ki je bogata s hranili.
Ohrovt
Zvezdniki, ki ga redno uživajo, so z njim obsedeni. Z dobrim razlogom: ohrovt je superživilo par excellence. Je bomba antioksidantov: vsebuje flavonoide, vitamine A, C, K, E in skupine B ter kalcij, ki je koristen za kosti, cink, ki podpira imunski sistem, in železo, ki se bori proti slabokrvnosti. Jejte ga v solatah, na primer s čičeriko in avokadom, in dobili boste eliksir dolgoživosti.
Gobe
Gobe imajo nizko vsebnost kalorij in so polne vlaknin ter hranilnih snovi, kot so vitamini B in minerali (fosfor, kalij in baker), imajo antioksidativne in protivnetne lastnosti ter podpirajo imunski in kardiovaskularni sistem. Super so za meso in rižote, pa tudi v juhi in solati.
Semena prosa
Če imate šibke, tanke lase, vam bodo kapsule semena prosa, dodatka za rast, poznane. Poleg tega, da je proso brez glutena in ima nizek glikemični indeks, je bogato z beljakovinami, aminokislinami, antioksidanti in minerali, kot so magnezij, kalcij, fosfor in železo, ki so bistveni za zdrave lase in kožo. Skuhajte ga kot riž in ga uživajte v solatah s surovo zelenjavo in zelišči.
Rukola
Ta zelenjava ostrega okusa, ki so jo cenili že stari Rimljani, je nizkokalorična, ima protivnetne in antioksidativne lastnosti, je izjemen vir vitaminov in mineralov ter vsebuje erucin, učinkovino, ki pomaga zniževati visok krvni tlak . Odlična je ne le v solatah, ampak tudi na picah, juhah in nasplošno skoraj povsod.