Že od nekdaj je čokolada ena izmed bolj priljubljenih tolažilnih živil na svetu, še posebej v hladnih mesecih, ko si lahko privoščite poslastico, ko se vreme poslabša, ali – za tiste, ki se bolj zavedajo vremena – za izboljšanje razpoloženja, ki ga povzročajo krajši dnevi. Glede na raziskavo, ki jo je izvedel Deliveroo v sodelovanju s SWG, imajo rednejši potrošniki čokolade več upanja in so srečnejši. Medtem ko tisti, ki je ne uživajo, čutijo več jeze in gnusa.
Čokolada nas vrača v spomine iz otroštva
Občutek zadovoljstva ter s tem psihičnega dobrega počutja, ki ga občutimo, ko si privoščimo dobro čokolado, celo običajno, a vedno brez pretiravanja, je delno posledica nekaterih spojin, ki jih vsebuje kakav (kot so teobromin, feniletilamin in anandamid). Tem komponentam pripisujejo sposobnost izboljšanja subjektivnega zaznavanja počutja in užitka, razpoloženja in kognitivnih funkcij, prav zaradi vpliva na nekatere nevrotransmiterje, kot sta serotonin in endorfini. Še več, sladka komponenta na splošno ustvarja občutek dobrega počutja in nas vrača v spomine iz otroštva. In ne samo to: kakav je bogat tudi s flavanoli, rastlinskimi kemičnimi snovmi, ki so odlične za zdravje zaradi svojih antioksidativnih, protivnetnih lastnosti in lastnosti proti prostim radikalom. Temnejša kot je čokolada, več kakava vsebuje in večja je korist za telo.
Čokolada celo za lepo kožo …
Več raziskav je med drugim pokazalo, da temna čokolada ponuja vrsto koristi, ki pomagajo zaščititi telo pred boleznimi srca in ožilja, pozitivno vplivajo na znižanje krvnega tlaka, boljši spanec in, kar je nekoliko presenetljivo, tudi na lepo kožo. Vitamini in minerali, kot so baker, železo, magnezij in mangan, so namreč dobri za našo kožo. In po sreči je temna čokolada bogata z njimi. Mangan na primer podpira proizvodnjo kolagena, beljakovine, ki pomaga ohranjati kožo mlado in zdravo. Ni slabo, kajne? Če ste potrebovale izgovor, da ugriznete v čokolado, sem vam ga dala!