Lastnosti riževe vode so poznane že od antičnih časov, predvsem v azijski kulturi. Vzhodnjaki namreč že od nekdaj uporabljajo ostanke kuhanja riža, pogosto fermentiranega, za nego kože in las. Vsa skrivnost je v vsebovanih snoveh: vitaminih skupin B in E, folni kislini in mineralnih solih, kot so železo, kalij, cink in magnezij.
Riževa voda: kaj pravzaprav je
Ko govorimo o riževi vodi, se soočamo z dvema rešitvama. Na eni strani je voda za kuhanje riža, ki jo je treba razredčiti. Na primer, dodajte čisto vodo in jo shranite v hladilniku. Drugi način pa ne vključuje kuhanja: dovolj bo, da pol skodelice riža stresemo v posodo skupaj z dvema skodelicama vode, pustimo stati približno 15 minut in riž odcedimo: tako bo voda pripravljena za uporabo. Vendar pa je alternativa, ki velja za najbolj veljavno, uporaba fermentirane riževe vode. Postopek je podoben drugemu: sestavljen je iz tega, da pustimo vodo počivati na sobni temperaturi en ali dva dni po odcejanju riža. Na določeni točki boste videli, da se pojavijo mehurčki; tekočino zavremo in nato pustimo, da se ohladi. Tudi fermentirano vodo je treba nato razredčiti s čisto vodo.
Med legendo in resnico
Riževa voda se uporablja kot nega las, po šamponiranju: v orientalski kulturi je namreč znan blagodejni učinek na suhe lase. Toda na koži obraza? Tu se zadeva zaplete, saj je razširjeno prepričanje, da izpiranje obraza z vodo od kuhanja riža lahko zavre aktivnost elastaze – encima, ki poškoduje elastin – in posledično prispeva k ohranjanju elastičnosti kože”. Ta voda lahko kožo izsuši z neprijetnim luskastim učinkom. Če jo nepravilno nanesete na odprto rano, lahko povzroči rdečico in celo okužbe. Skratka, da jo sami pripravimo za nego obraza, verjetno ni priporočljivo. Kar zadeva lase, je rešitev preprosta: obstaja veliko formulacij izdelkov za nego las, enostavnih za uporabo, v katerih je prisotna fermentirana riževa voda zaradi njenega vlažilnega in antioksidativnega učinka. Če pa vam ni do tega, da nakupite nove šampone, potem naravna riževa voda lasem gotovo ne bo škodovala.