Bučkin cvet, ali po italijansko “fiori di zucca,” je nežna in okusna sestavina, ki se vse bolj uveljavlja v sodobni kulinariki. Čeprav je pri nas manj poznan, je v sredozemski kuhinji že dolgo cenjen kot prava delikatesa. Njegov blag, rahlo sladkast okus in mehka tekstura ga naredita idealnega za različne kuharske eksperimente, še posebej pa je priljubljen ocvrt. Bučkin cvet je estetsko privlačen z živo oranžno-rumeno barvo, vendar njegova lepota ni edina prednost. Poleg tega, da je okusen, vsebuje tudi nekaj hranil, kot so vitamini A, C, in B6, ter minerali, kot so kalcij, magnezij in fosfor. Ko se v kuhinji srečamo z bučkinimi cvetovi, je pomembno, da izberemo sveže in nepoškodovane cvetove, saj so ti najbolj primerni za pripravo. Ena najpreprostejših in najbolj priljubljenih metod priprave je cvrtje, ki ohrani nežnost cvetov, hkrati pa doda hrustljavo teksturo.

Bučkin cvet: gurmanska poslastica s pridihom poletja – Foto: Pinterest

Recept za ocvrte bučkine cvetove

Sestavine:

  • 10 svežih bučkinih cvetov
  • 100 g gladke moke
  • 150 ml hladne mineralne vode
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • olje za cvrtje (npr. sončnično ali olivno olje)
  • po želji: polnilo (sir, rikota, šunka, zelenjavna mešanica)
Bučkin cvet: gurmanska poslastica s pridihom poletja – Foto: Pinterest

Priprava:

  1. Priprava cvetov: Cvetove nežno operemo pod hladno vodo in jih osušimo s papirnato brisačo. Previdno odstranimo pestiče iz notranjosti cvetov, saj so lahko nekoliko grenki.
  2. Priprava polnila (neobvezno): Če se odločite za polnjene cvetove, lahko pripravite polnilo iz rikote, drobno sesekljane šunke ali zelenjavne mešanice. Polnilo nežno nadevamo v cvetove in jih previdno zapremo, da se polnilo ne razsuje med cvrtjem.
  3. Testo za cvrtje: V skledi zmešamo moko, jajce in ščepec soli. Postopoma dodajamo hladno mineralno vodo in mešamo, dokler ne dobimo gladkega testa. Testo mora biti rahlo gostejše od tistega za palačinke.
  4. Cvrtje: V ponvi segrejemo olje. Bučkine cvetove potopimo v pripravljeno testo, da se enakomerno obložijo, nato pa jih previdno položimo v vroče olje. Cvremo jih približno 2-3 minute na vsaki strani, dokler ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi.
  5. Postrežba: Ocvrte bučkine cvetove položimo na papirnato brisačo, da vpije odvečno olje. Postrežemo jih tople, kot predjed ali kot prigrizek ob glavnem obroku. Zraven se odlično poda limonina rezina ali lahek jogurtov preliv.
Bučkin cvet: gurmanska poslastica s pridihom poletja – Foto: Pinterest

Ocvrti bučkini cvetovi so preprost in eleganten način, da svoje obroke popestrite z nečim posebnim. Njihova hrustljavost in nežen okus se lepo ujemata s poletnimi jedmi in so idealni za malico, prigrizek ali kot izvirna predjed na družinskih srečanjih. Čeprav so sami po sebi okusni, se odlično podajo tudi s svežo solato ali kot priloga k ribjim jedem. Preizkusite ta recept in odkrijte to kulinarično poslastico, ki bo zagotovo navdušila vas in vaše goste!

Komentiraj