Praznične radosti so v polnem teku in le še nekaj dni nas loči od najdaljše noči v letu. Družinsko vzdušje, darila, prijatelji in družina. Ljubitelji peke, mojstri in začetniki boste navdušeni nad receptom izpod rok kulinarične blogerke Nine Kastelic.
»Svoje najdražje lahko presenetimo na veliko načinov, moj najljubši pa je zagotovo ta, da poklonim nekaj, kar sem naredila sama. To se mi zdi veliko bolj osebno in pristno od dragih nakupov. Nenazadnje s tem podarim svoj čas, kar je največ, kar lahko dam dragi osebi,« poudarja avtorica kulinaričnega bloga Leaneen. In če bi tudi vi radi podarili nekaj osebnega, so ravno Sacher piškoti v obliki srčkov idealno darilo.
Pri pripravi piškotov je kuhinjski mojstrici Nini priskočil na pomoč kuhinjski robot Kenwood kMix. »Včasih sem prav vsako testo za piškote zgnetla na roke, na srečo mi zdaj pomaga kuhinjski robot. Z njim je priprava veliko hitrejša in lažja,« nam je zaupala vsestranska Nina.
Za pripravo Sacher piškotov potrebujete:
Za piškotno testo:
160 g masla
80 g sladkorja v prahu
20 g vaniljevega sladkorja
1 celo jajce M velikosti
1 rumenjak M velikosti
280 g gladke bele moke
20 g kakava v prahu
6 g pecilnega praška
Za nadev:
gostejša marelična marmelada
Za čokoladni obliv:
120 g temne čokolade v kapljicah (55%)
1 žlička jedilnega olja
Postopek priprave:
Za piškotno testo:
- Zmehčano maslo, sladkor v prahu in vaniljev sladkor stepamo tako dolgo, da dobimo enotno maso, ki je svilnato gladka in bleščeča.
- Dodamo jajce in rumenjak ter ponovno stepamo, da se sestavine povežejo med seboj.
- Nato dodamo moko, pomešano s kakavom in pecilnim praškom. Pri nizki hitrosti mešamo nekaj minut, da dobimo enotno testo.
- Testo lahko tudi stresemo na rahlo pomokan pult in ga po potrebi še na hitro malce ročno pregnetemo.
- Pripravljeno testo zavijemo v prosojno živilsko folijo in ga damo za najmanj 3 ure (najbolje kar čez noč) v hladilnik.
- Ohlajeno testo razvaljamo na rahlo pomokani deski ali med dvema papirjema za peko.
- Z modelčkom v obliki srca izrežemo piškote in jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko.
- Na polovici piškotov lahko z manjšim modelčkom izrežemo še majhno srce, zato da se bo videla marmelada.
- Natančnejša navodila za valjanje, izrezovanja in peko piškotov so zapisana TUKAJ.
- Piškote pečemo 10 do 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C (z ventilacijo na 160 °C).
- Med peko jih preverjamo, saj je hitrost peke odvisna od debeline piškotov in tudi od pečice.
- Ko so piškoti popolnoma ohlajeni, jih namažemo z marelično marmelado in zlepimo po dva skupaj.
Za čokoladni obliv:
- Najprej nad paro raztopimo 80 g temne čokolade skupaj z žličko olja.
- Ko je čokolada stopljena, jo umaknemo s pare in vanjo vmešamo še preostalih 40 g temnih čokoladnih kapljic.
- Piškote pomočimo v stopljeno čokolado in jih posujemo s čokoladnimi mrvicami.
- Oblite piškote damo v hladilnik, zato da se čokolada strdi.