Riževa solata je klasičen recept poletne sezone: jemo jo hladno in je preprosta samostojna jed. Svetujem vam, da uporabite parboiled riž, ki se dobro skuha in pri katerem se zrna ne zlepijo. Riževo solato lahko mirno obogatite z drugimi sestavinami poleg seveda klasičnih, ki jo naredijo bolj okusno. Na primer, lahko poskusite popolnoma vegetarijansko različico z dodajanjem oliv, graha, korenja in stročjega fižola. Zanimiva različica bi lahko bila uporaba rjavega riža z vlakninami za vzdrževanje črevesnega ravnovesja. Riževa solata je idealna rešitev takrat, ko je zunaj zelo vroče ali se vam preprosto ne ljubi kuhati. Pravzaprav jo lahko pripravimo vnaprej in zaužijemo tako doma kot v službi. Ena od prednosti riževe solate je njena vsestranskost. Začinimo jo lahko z vedno različnimi sestavinami, ki poskrbijo za pestrost hranil. Osnovno pravilo, ki ga je treba upoštevati, je, da na mizo postavite uravnoteženo in popolno riževo solato, ki zagotavlja pravo količino ogljikovih hidratov, beljakovin, vlaknin in dobrih maščob.
Sestavine
Za riževo solato po italijansko potrebujete naslednje sestavine:
- 320 g riža
- 100 g kislih kumaric
- 200 g tunine v olju
- 100 g wurstela
- 100 g sira po vaši izbiri
- 2 jajci
- 2 žlici oliv
- majoneza po okusu
- ekstra deviško oljčno olje po okusu
Priprava
Priprave riževe solate se lotite tako, da vse potrebne sestavine razporedite po delovni površini ali mizi. Kumarice narežemo na zelo majhne koščke. Nadaljujte z rezanjem mehkega sira po vaši izbiri na precej majhne kocke (približno 1/2 centimetra). Hrenovke narežite na dokaj tanke rezine (piščančje ali puranje hrenovke so res super). Po želji jih lahko blanširate nekaj minut ali pa jih uporabite kar takšne. V ponvi kuhamo jajca 10 minut. Riž kuhamo v vroči slani vodi toliko časa, kot je navedeno na embalaži. Ko je kuhan, ga odcedimo al dente, prelijemo pod obilnim curkom hladne vode, da se ohladi, nakar prestavimo v zelo veliko skledo za solato in takoj dodamo malo olja, da se ne sprime. Odcejeno in narezano tunino dodamo k riževi solati, kislim kumaricam, izkoščičenim olivam in narezanim klobasam. Premešamo in damo v posodo. Pustimo, da se hladi eno uro, nato pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik, da se ohladi. Ko je riž hladen, dodamo narezan sir. Riž stresemo v solatno skledo in nanj položimo na kolesca narezano kuhano jajce.
Riževo solato lahko jeste tako, da ji dodate majonezo ali ekstra deviško oljčno olje, da bo okusnejša.