Če me ja začetku malo skrbelo, sem se potem kar vrgla in ustvarila res vrhunsko jed. Prejšnji teden sem namreč eksperimentirala, ker pa sem imela pri sebi doma na večerji svoja Glitter dekleta, sem želela pripraviti nekaj res izjemnega. Nisem pa pomislila na to, da znajo biti izjemni krožniki, ko jih prvič ustvarimo, res zahtevni, a pustimo zdaj časovne detajle, važno je, da smo bile vse super zadovoljne in ker sem vso proceduro pridno objavljala na storije na Instagramu, sem tudi dobila kar nekaj vprašanj na temo recepta. Danes ga torej delim z vami, tudi zato, ker gre za odličen krožnik za novo leto, ki zahteva malo več časa in tudi potrpežljivosti, da uspe, a je res vreden greha!
Za osnovo potrebujete:
750 g bučk
2 jajci
40 g naribanega Parmigiana Reggiana DOP
sol, poper, ekstra deviško olivno olje
Za nadev potrebujete:
250 g skute iz kravjega mleka
200 g kremastega sira (kot je Philadelphia)
lupinico 2 limon
sesekljan peteršilj
sol in roza poper (ali sezamova semena)
250 g prekajenega lososa
Tartlete iz bučk in dimljenega lososa pripravimo tako, da bučke skrbno operemo in osušimo. Naribamo jih s strgalom z velikimi luknjami. Postavimo jih v cedilo z ozkimi luknjami. Dodamo ščepec soli in vse premešamo. Pustimo počivati vsaj pol ure, da izgubijo vso vodo. Pri tem morate res počakati, sicer se vam v pečici ne bodo lepo spekle. Pomagate si lahko z roko, in sicer tako, da jih potisnete proti dnu in iz njih stisnete odvečno vodo. Ko je proces končan, dodamo jajca in Parmigiano Reggiano.
S pomočjo papirja za peko obložite kalupe za tortice (so enaki kot za muffine), potrebujete jih 8, če jih nimate, si lahko omislite navadno torto in bo prav tako dobro. Vanje počasi in z roko postavite pripravljene bučke s sirom in jajci, in sicer tako, da se vse skupaj zelo dobro usede na dno. Zdaj pomešajte skuto, Philadelphio, naribano limonino lupino, dodajte sol in poper. Nadev dodajte na bučke v pekaču, naj bo bogato in lepo razdeljen. Prekajenega lososa narežite na trakove. S prsti oblikujte lososa tako, da dobi obliko vrtnice. Vsaka tortica dobi svojo vrtnico, če pa je kalup večji (ali losos manjši), lahko dodate več vrtnic iz lososa.
Postavite v pekač in v pečico za 25 minut. Na koncu se morajo tortice dobro ohladiti, da jih varno vzamete ven iz kalupa ne da bi se poškodovale. Dodajte še poper in naribajte še eno limono čez vse (jaz sem polovico in je bilo prav tako dobro).
Uživajte in upam, da uspejo!