Danes bi rada delila z vami recept za focaccio z olivami. Gre za zelo preprosto italijansko jed, ki jo marsikdaj najdete v restavracijah, čeprav jo Italijani jedo tudi samostojno, namesto sendviča ter za malico. Bogata z olivnim oljem in olivami je v resnici zelo zanimiv kruh, ki ga lahko spečemo z našimi odličnimi, domačimi sestavinami in bo vedno vrhunski. Če imate radi rahlo pikantno olivno olje, toliko bolje, saj bo imela focaccia več pristnega okusa. Izberite zelene ali črne olive, sicer je tako, da je načeloma narejena z zelenimi. Vsekakor je ključno, da niso preveč grenke.
Kaj potrebujete
- 400 g bele moke
- 200 g vode
- 10 g kvasa
- 10 g sladkorja
- 40 g olivnega olja
- 10 g soli
- zelene ali črne olive
Postopek
- Na pladenj za v pečico (ali pekač) položite moko v hribčku, naredite luknjo v centru, dodajte kvas, sladkor in malo vode.
- Mesite, dokler se vam kvas ne raztopi.
- Ko je kvas popolnoma mehak, dodajte ostalo vodo in olje ter mesite naprej.
- Čisto na koncu dodajte sol in še enkrat dobro premesite zato, da bo vse gladko in brez grudic.
- Premestite zmes v globoko posodo in pustite, da počiva 60 minut.
- V drugi posodi pripravite: 3 velike žlice olja, 1 žlico vode, 1 žličko soli.
- Po eni uri lahko zmes ponovno postavite na pladenj za v pečico in s pomočjo čopiča nanesete na zmes vsebino iz druge posode.
- Pustite počivati še 60 minut, nakar na pripravljeno testo položite olive.
- Pečica je segreta na 220°, focaccia se bo pekla 30 minut.
- Ko bo pripravljena, lahko s čopičem dodate še malo olivnega olja.
Uživajte samostojno ali s šunko, sirom in salamo. Focaccia je vedno top!
10 Comments
Mmm. To pa moram provat. Hvala za idejo in recept Lorella.
Jaaa, res je dobra!
Gospa Lorella: HVALA
Hvala vam, Helena!
Draga Lorella,
Hvala za super recept in idejo. Imam zelo rada olive.
Hvala!
Tudi jaz! In to je res hiter recept za dobro, večno focaccio! Maham in lep vikend
Njami, poskusim tudi tole verzijo, jaz jo sicer pečem brez oliv… a to zgleda božansko
In tudi je 🙂
Waaw, krasno, Lorella! Letos si bomo morali okuse Italije ustvarjati v domači kuhinji!
Ja, se mi zdi, da je res tako!