Letošnje poletje je izredno vroče in suho, temperature se večino časa gibljejo nad 30 stopinj Celzija, število vročinskih valov pa je tako številčno, kot že dolgo ne pomnimo. V tako hudi vročini pa ne trpimo samo mi, ampak tudi cvetlice in čudoviti šopki, ki lahko zaradi temperaturnih razmer še hitreje ovenijo. Če ne želite, da od šopka svežega cvetja, ki ste ga ravnokar kupili, ostane samo uvela in posušena senca, je Metka iz Sanjskega šopka za vas pripravila nekaj nasvetov, kako poskrbeti za daljšo obstojnost, kar vam bo še posebej prav prišlo v tej vročini.
Čista in ustrezna vaza
Preden boste šopek dali v vazo, ga seveda ne pozabite odviti – odstranite ovojni papir, vse mrežice in ostale dodatke. Nato izberite pravo vazo. Kakšno?
– Izbirate lahko med keramično ali stekleno. A če želite podaljšati življenjsko dobo šopka, je steklo bolj primerno, saj boste hitreje opazili, da je voda umazana in je čas, da jo zamenjate.
– Pomembna je tudi velikost vaze – lažje in bolj krhko cvetje spada v višjo vazo, močne cvetove pa postavite v nižjo vazo.
– Pazite tudi na velikost odprtine – če je preozka, so lahko cvetna stebla utesnjena ali nasprotno, če je ustje preširoko, aranžma ne bo imel nobene oblike in bodo rože »plavale« vsaka po svoje.
Odrežite stebla
Preden šopek postavite v vazo, je zelo pomembno, da odrežete spodnji del stebla – od 2 do 3 cm stebla, pod kotom 45 stopinj. S tem povečate samo površino in omogočite večji pretok vode v samo steblo. Najbolje je, da stebla prirežete vsakič, ko menjate vodo. Najlažje boste rez naredili z vrtnimi škarjami ali ostrim nožem.
Odstranitev listov pod vodno gladino
Na delu stebla, ki je potopljen v vodi, je potrebno odstraniti vse liste. To ne bo le izboljšalo videza vašega šopka, ampak tudi preprečilo nastanek bakterij. Brez bakterij pa voda dlje časa ostane čista in brez neprijetnega vonja. Če se želite izogniti bakterijam, je pametno da cvetje vsak dan preverjate in odstranite odmrle zelene ter cvetne liste.
Prava temperatura vode
Vazo napolnite do dveh tretjin, najbolje, da izberete mlačno vodo. Malo toplejša bo namreč spodbudila odpiranje cvetov. Pri rezanem cvetju raje uporabite hladnejšo vodo – predvsem pri čebulnicah, pri katerih želite počasnejše odpiranje listov. Pri temperaturi bodite pozorni tudi na trdoto stebla – trše in olesenelo steblo potrebuje več in toplejšo vodo, mehkejša stebla pa ravno obratno.
Nahranite rože
Poleg klasične nege, kot je izbira prave temperature vode, rezanja stebel in menjavanja vode, obstajajo tudi drugi načini za ohranjanje obstojnosti rož. Kaj vse pomaga za daljšo obstojnost šopka:
– Jabolčni kis ali limona + sladkor + belilo – kis deluje protibakterijsko, sladkor pa predstavlja dodatno hranilo za rože
– Aspirin – znižuje pH vode, kar omogoča hitrejše vpijanje in preprečuje venenje
– Bakreni kovanci – preprečujejo bakterijam, da bi napadle cvetje
– Sladka gazirana pijača – cvetlice črpajo hranilne snovi in dišijo še slajše
– Vodka – zavira proizvajanje etilena, kar upočasnjuje venenje cvetov
– Vnaprej pripravljeno hranilo za rože – običajno ga dobite že ob nakupu šopka v cvetličarni
Redno menjavanje vode
Žejne rože so mrtve rože, zato redno preverjajte nivo vode. Že drugi dan dolijte vodo, v celoti pa jo zamenjajte tretji dan. Tako boste najbolje izkoristili hranila in dodatke.
Izogibajte se sovražnikom rezanega cvetja
Sovražniki rezanega cvetje so sonce, vročina, vlaga, prepih in sadje, zato obvezno šopek postavite v prostor z nižjo temperaturo, ne postavljajte ga direktno na sončno svetlobo ali v bližino radiatorjev. Izogibajte se odprtim oknom, neposredni bližini klimatske naprave in ventilatorjem.
In kaj narediti, ko šopek začne izgubljati svežino?
Posušite ga! Vsi obožujemo suho cvetje, kajne? Še posebej kakšne romantične vrtnice. Sušite šopek obrnjen na glavo, medtem ko je privezan za steblo. Če želite, da suhe rože dlje časa ohranijo barvo in obliko, jih poškropite z lakom za lase.